فروش موم کلوخ و آج شده
فروش موم آج شده
از مهمترین قسمت های شغل زنبورداری حفاظت از لوازم و تجهیزات جانبی میباشد.در زمان فصل کاری زنبورها هیچ جنبنده ای نمیتوان عسل های زنبورها را تهدید و یا آنها را آلوده نماید زیرا زنبورها در این زمان بسیار هوشیار و قاطع هستندولی بعد از جداسازی شان ها از کندو ها تهدید های زیادی برای آنها وجود دارد که یکی از آنها پروانه ی موم خوار یا مورچه ها هستند.البته این موارد بیشتر برای موم خواهد بود و استخراج و نگهداری موم از اساسی ترین کارهای زنبورداری میباشد.
موم آج شده (که گاهی اوقات به آن برگ موم آجدار یا فونداسیون موم زنبور عسل نیز گفته میشود) ورقههای نازکی از موم خالص زنبور عسل هستند که با دستگاههای مخصوص (به نام آجکن) قالبگیری شدهاند تا الگوی ششضلعی طبیعی حجرههای زنبور عسل را تقلید کنند.
چرا زنبورداران از موم آج شده استفاده میکنند؟
استفاده از موم آج شده در کندو برای زنبورداران مزایای مهمی دارد:
- صرفهجویی در انرژی و زمان زنبورها: ساخت موم برای زنبورها کاری بسیار انرژیبر و زمانبر است. با فراهم کردن یک پایه آجدار، زنبورها میتوانند بلافاصله شروع به ساخت حجرهها کنند و نیازی به تولید کامل ساختار ششضلعی از ابتدا ندارند. این کار باعث افزایش تولید عسل و سلامت کندو میشود.
- سازماندهی کندو: موم آج شده به زنبوردار اجازه میدهد تا ساختار داخلی کندو را سازماندهی کند. زنبورها تمایل دارند روی این ورقهها شانهای مستقیم و مرتب بسازند که برداشت عسل و مدیریت کندو را آسانتر میکند. بدون موم آج شده، زنبورها ممکن است شانهای نامنظم و به هم چسبیده بسازند که مدیریت کندو را دشوار میکند.
- کنترل اندازه حجرهها: موم آج شده معمولاً با اندازه سلولهای کارگر (زنبورهای ماده) ساخته میشود. این امر به کنترل جمعیت زنبورهای نر (که حجرههای بزرگتری دارند) کمک میکند.
- بهداشت کندو: با تعویض منظم شانهای قدیمی با موم آج شده تازه، زنبورداران میتوانند به حفظ بهداشت کندو و جلوگیری از شیوع بیماریها کمک کنند.
انواع موم آج شده
موم آج شده عمدتاً به دو نوع اصلی تقسیم میشود:
- موم آج شده طبیعی (موم زنبور عسل): این نوع از موم خالص زنبور عسل تولید میشود و کاملاً طبیعی است. زنبورها به راحتی آن را میپذیرند و روی آن کار میکنند. این بهترین گزینه برای سلامت زنبورها و کیفیت عسل است.
- موم آج شده پلاستیکی (فونداسیون پلاستیکی): این نوع از پلاستیک با درجه غذایی ساخته میشود و با یک لایه نازک موم زنبور عسل پوشانده شده است تا زنبورها آن را بپذیرند. این نوع آجدار دوام بیشتری دارد و در برابر قارچها و آفات مقاومتر است، اما ممکن است برخی زنبورداران و زنبورها آن را به اندازه موم طبیعی نپذیرند.
هدف از تولید موم آج کلوخ
یکی از تهدیدهای بسیار بزرگی که پوکه های موم عسلی را تهدید میکند وجود کرم های بید موم خوار هستند
که از طریق پروانه ی تخمگذار روی این محصولات در کمتر از 3 روز انها را به کلی از بین میبرد
به طوری که اگر از موم جدا نشوند در زمان کوتاهی موم را تمام میکنند.
لذا بعد از برداشت عسل طبیعی و آب کشی کردن آنها(عسل به طور کامل از موم جدا شود) موم را توسط کارگاههای موم تصفیه کنی
به مایع و در نهایت به قالب های فشرده تبدیل میکنند تا بتوانند زمان زیادی را نگهداری نمایند.
قالب بندی موم کلوخ و سنگی
تمامی پوکه ها یا سرپولکهایی که در حین برداشت عسل طبیعی به جا مانده توسط دیگهای دوجداره یا تک جداره به همراه آب داغ و در نهایت مایع میکنیم.بعد از جش کامل و جدا شدن از تخته و عسل ها از یک صافی رد میکنیم تا آشغال های آن جدا شود.برای سفید شدن موم ان را دو مرحله از صافی های پارچه ای رد میکنیم تا کامل سفید یا زرد شود که برای تسهیل اینکار از پرس های مخصوص نیز استفاده میکنیم.در نهایت در ظروف مدنظر ان را به شکل دلخواه قالب بندی میکنیم.
موم آجدار و هدف از تولید آن
از موارد بسیار ضروری در زنبورداری داشتن ورق موم های آج شده است که
با این کار به زنبورها کمک میکنیم که دیگر خرید عمده موم برای وسط قاب شان نبافند و صرفا عسل وارد کندو بیاورند.
برای همین کار موم های سال قبل را جایگزین هسته ی شان قرار میدهیم.با این کار تولید عسل تا 3 برابر بیشتر میشود.
انواع موم آج
هنوز موم های آج شده و ورقی تنوع آنچنانی نداشته و از این محصول در حال حاضر در بخش اعظم زنبوردرای و در موارد کمتر در شمعسازی ها استفاده میکنند.در زنبورداری نیز هنوز سه اندازه از موم اج شده تولید و مصرف میشود.